Nog 4 dagen tot de Week van het Nederlands ... Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief oktober 2018
Week van het Nederlands 2018
In de actualiteit kun je niet om het Nederlands heen. De recente berichten in de media zorgen voor veel maatschappelijk debat, maar zijn tegelijkertijd het bewijs dat het Nederlands leeft. Om die levendigheid kracht bij te zetten wordt dit jaar voor de vierde keer de Week van het Nederlands gevierd. Van 6 tot en met 13 oktober zetten we onze taal in de schijnwerpers. Een week lang organiseren allerlei instellingen in Vlaanderen en Nederland taalactiviteiten: van workshops via wedstrijden tot literaire avonden. U vindt ze allemaal op weekvanhetnederlands.org.
 
Artikelen
 
Nederlands door andere ogen
Welke woorden vinden studenten die Nederlands leren het mooist? Of het grappigst? Of het moeilijkst? We vroegen het tijdens de Taalunie Zomercursus Nederlands. De resultaten? Die zijn verrassend. Lees hier het artikel.

Wilt u meer lezen over wat anderstaligen die Nederlands leren van onze taal vinden? Het staat in de Taalkrant. U krijgt De Taalkrant gratis bij het oktobernummer van Onze Taal. U kunt ook een of meer exemplaren gratis bestellen via weekvanhetnederlands@taalunie.org (max. 20 stuks per persoon, zolang de voorraad strekt)
Samenvatting artikel
 
De schrijver mee op reis
Fotograaf Olaf Tetteroo en schrijfster Jolanda Schepers laten u kennismaken met de wereld van reisverhalen. In een workshop reisverhalen schrijven ervaart u hoe plezierig schrijven wel is. Zeker wanneer u de ervaringen van een van uw reizen op papier pent. En u ontdekt de bijzonderheden van onze taal. De beste tien reisverhalen krijgen een plaatsje op hun website.
Schrijf u in
 
De grote meesters van de Vlaamse literatuur
NRC Handelsblad kijkt over de grens. Op 9 oktober 2018 viert de krant de Vlaamse literatuur in de Stadsgehoorzaal van de Leidse Schouwburg. Schrijvers Tom Lanoye, Saskia De Coster en Jeroen Olyslaegers bespreken de beste Vlaamse boeken en de Vlaamse literatuur, samen met NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en hoogleraar literatuurwetenschap Geert Buelens.
Ontdek alle activiteiten
 
Hoe was het in 2017?
Blikt u even mee terug? Uit de vele organisaties pikken we er drie uit die vorig jaar de Week van het Nederlands mee tot een succes maakten.

De Belgische provincie Limburg organiseerde een wedstrijd tussen de diensten. De uitdaging? Elke dag 1 taalfout opsporen. De dienst die won, kreeg een gratis lunch geserveerd. Taaladviseur Yvette Van Dormael: “We ontvingen 750 antwoorden. Een groot succes. Alle medewerkers kregen ook schrijftips om heldere nota’s, besluiten en brieven te schrijven. En een top 10 van de meest gemaakte fouten.” Ook dit jaar doet de provincie weer mee.

Het Geen Daden Maar Woorden Festival gaat al 21 jaar mee. De laatste jaren ligt de focus op jong talent en literatuur, muziek en het gesproken woord. Vorig jaar was het festival helemaal uitverkocht. Organisator Naomi Engels: “Op vier locaties smullen de festivalgangers van optredens, voordrachten en performances. Het is één grote talige ontdekkingstocht.” Dit jaar staan er opnieuw pareltjes op het programma.

Ook de Vlaamse Taaltelefoon organiseerde een quiz. An Bosmans: “Van de meest geraadpleegde taalstruikelblokken op onze website maakten we 10 meerkeuzevragen. 1531 van de 5382 deelnemers scoorden een 10 voor taal.” De Taaltelefoon werkt samen met de Vlaamse overheid. Ze lanceerden dit jaar de Heerlijk Helder-campagne voor klare en duidelijke overheidscommunicatie. Elke dag worden ze gebeld door mensen die een tekst schrijven voor het werk of die bijvoorbeeld een geboortekaartje of overlijdensbericht willen laten nakijken.
Terugblik 2017
 
Uitgelicht
 
Download onze taalkit met taalactiviteiten
Speelt u graag met taal? Voor u en uw collega’s ontwikkelden we een
taalkit met 4 taalactivi-teiten. Download de kit, speel met het Nederlands en deel uw resultaten op Facebook met #WeekvanhetNederlands. Wat we voor u in petto hebben?

● Maak een taaltegel met een eigen taalweetje.

● Zet een taalweetje in uw e-mailhandtekening.

● Maak een taalmuur met uw favoriete woorden.

● Tover een tekst om tot een gedicht door woorden te schrappen.

Deel uw resultaten op Facebook met #WeekvanhetNederlands.
Download de taalkit
 
Babbelfestivals
Atlas vzw organiseert in de Antwerpse wijken Luchtbal, Kiel en Linkeroever babbelfestivals tussen Nederlandstaligen en anderstaligen. De deelnemers babbelen in een-op-eengesprekken over verschillende thema’s. Na 15 minuten wisselen ze van gesprekspartner. Een gezellige speeddate, zeg maar. Ontdek de data en locaties.
Meer informatie
 
Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Week van het Nederlands.
Contact
Paleisstraat 9
2514 JA Den Haag
Nederland
Telefoon
+31 70 3469548
E-mail
Mail ons
website
www.weekvanhetnederlands.org
Volg ons op Facebook
 
taal unie
© Taalunie 2018, alle rechten voorbehouden
Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier.