taal unie
Terugblik op editie 2017
België - Taalstrijd tussen provinciale diensten
Hoe zet u provinciemedewerkers in beweging rond taal? Met een leuke quiz, zo ondervond Yvette Vandormael, al meer dan 30 jaar taaladviseur bij de Provincie Limburg. In de Week van het Nederlands vuurde ze elke dag online één taalvraag af op haar collega’s en die sprongen daar gretig op. De inzet? Een gratis lunch voor de hele dienst. 

Yvette: “We noteerden bijna 750 antwoorden in die week – een groot succes dus. Terwijl het niet altijd eenvoudig is om hen warm te krijgen voor taal. Dat het elke dag maar een minuut van hun tijd vroeg, gaf de doorslag. Ook het wedstrijdaspect tussen de diensten speelde een rol. Tijdens de week trakteerde ik alle medewerkers van de provincie op schrijftips om heldere nota’s, besluiten en brieven te schrijven. En ieder personeelslid kreeg een top 10 van de meest gemaakte fouten. In het provinciebestuur staat correct en eenvoudig taalgebruik hoog in het vaandel. Correct taalgebruik is ons visitekaartje!”

Doet de provincie ook dit jaar weer mee met de Week van het Nederlands? Yvette: “Vast en zeker. De quiz komt terug met extra aandacht rond etiquetteregels voor e-mails. Moge de beste winnen!”
 
Nederland - Schijnwerpers op jong talent
Het Geen Daden Maar Woorden Festival is een gouwe ouwe.
Al 21 jaar brengen ze mensen samen om van taal in verschillende vormen te genieten. De laatste jaren ligt de focus op jong talent en literatuur, muziek en spoken word. Naomi Engels: “Festivalgangers smullen een hele avond van optredens, voordrachten en performances op vier verschillende locaties. Wie voor het ene genre komt, proeft automatisch ook van de andere stijlen. Dat is zo leuk aan ons festival: het is één grote, talige ontdekkingstocht.”

Het festival was vorig jaar helemaal uitverkocht. Ook dit jaar staan er weer pareltjes op het programma. Naomi: “Ik kijk zelf heel erg uit naar Marieke Lucas Rijneveld, een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. Ook wil ik Clean Pete graag aan het werk zien, twee zussen die betoveren met vindingrijke folkliedjes.”

Meer info over het Geen Daden Maar Woorden Festival vindt u op gdmw.nl.
 
België - 10 voor taal
Ook bij de Vlaamse Taaltelefoon ging de Week van het Nederlands in 2017 niet onopgemerkt voorbij. An Bosmans: “We hebben eerst uitgezocht wat de meest geraadpleegde spellingkwesties zijn op onze website. Van die taalstruikelblokken maakten we 10 meerkeuzevragen. 5382 mensen namen deel aan de quiz en 1531 van hen scoorden 10 op 10.”

Wie kan terecht bij de Taaltelefoon? An: “Iedereen die een vraag heeft over de Nederlandse standaardtaal. De meeste mensen bellen voor het werk, omdat ze een tekst schrijven voor een groot publiek. Toch komen ook heel wat mensen met een privévraag bij ons. Ze vragen bijvoorbeeld om een formulering voor een geboortekaartje na te kijken, of willen weten of een overlijdensbericht iets moderner mag.” De Taaltelefoon werkt nauw samen met de interne taaladviseurs van de Vlaamse overheid. Samen lanceerden ze dit jaar de Heerlijk Helder-campagne voor klare en duidelijke communicatie door de overheidsdiensten.

Of ze ook dit jaar iets in petto hebben voor de week? An: “We broeden nog op een idee, maar dat we meedoen staat vast. De Week van het Nederlands is een mooie kapstok om de interesse voor taal wat aan te zwengelen.”
 
taal unie
© Taalunie 2024, alle rechten voorbehouden