Terugblik succesvolle ELV-middag... Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief ELV
maart 2017

Succesvolle ELV-middag ‘Professionalisering van vertalers’

Op donderdag 15 december organiseerde het ELV een succesvolle collegemiddag voor beginnend literair vertalers met als thema ‘professionalisering van vertalers’. Tijdens dit drukbezocht evenement kregen beginnend literair vertalers handvatten aangereikt om hun zichtbaarheid te vergroten en effectiever te netwerken, en leerden ze hoe ze deze kennis kunnen inzetten bij het verwerven van opdrachten. Daarnaast konden zij nader kennismaken met verschillende instanties die zich inzetten voor (de belangen van) vertalers.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees meer
 
Aankondiging Zomercursus 2017
Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert dit jaar een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands in het Engels, Frans en Turks. De cursus vindt plaats van 21 tot en met 25 augustus in Utrecht. Voor toelating van belangstellenden tot de cursus vindt een selectie plaats, onder meer op grond van een proefvertaling en motivatie. Het programma omvat intensieve vertaalworkshops voor de drie doeltalen, daarnaast staan er verschillende colleges op het programma en is er aandacht voor de beroepspraktijk.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
Vertaalengel 2017 naar boekenpanel DDWD
Manda Heddema, Arno Koek, Lenneke de Ruijter en Brecht Russchen zijn de winnaars van de Vertaalengel, de prijs voor niet-vertalers die zich inzetten voor het vertaalvak.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
PETRA-E Netwerk
Op 1 januari hebben de Taalunie, de KU Leuven, de Universiteit Utrecht en het Expertisecentrum Literair Vertalen met vijf andere Europese organisaties het Europese PETRA-E Netwerk voor opleiding literair vertalen gelanceerd. Het netwerk gaat zorgen voor uitbreiding en verdere implementatie van de PETRA-E Leerlijn Literair Vertalen, het resultaat van het succesvolle PETRA-E project (2014-2016) dat met steun van Erasmus+ werd uitgevoerd.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
Digitale vervolgcursus literair vertalen Nederlands-Italiaans afgerond
Eind januari hebben de deelnemers van de Digitale vervolgcursus Nederlands-Italiaans het traject succesvol afgerond. Samen met moderator Franco Paris werkten zij gedurende acht weken aan vertalingen van Een woord een woord van Frank Westerman. Deze cursus was een vervolg op de Summer School 2015 en was volledig online ingericht. De cursisten werkten naast de vertalingen ook individueel aan theoretische opdrachten die betrekking hadden op de brontekst en die vervolgens werden besproken. Verder was ruimte ingericht voor (zelf)reflectie aan de hand van het beoordelingsformulier van de Letterenfondsen en een invulbare Leerlijn Literair Vertalen. De cursus is tot zo ver gemiddeld met een 8 beoordeeld.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
State of Translation 2017
Tijdens de derde State of Translation in SPUI25 afgelopen maandag 13 februari sprak Nicolette Hoekmeijer over het vertalen van identiteiten en de identiteit van de vertaler.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
VAV werkcongres
Op zaterdag 7 januari vond het jaarlijkse werkcongres van de Vlaamse Auteursvereniging plaats. Namens het ELV waren Sander Grasman en Gea Schelhaas aanwezig met een informatietafel, met daarop o.a. exemplaren van de Leerlijn Literair Vertalen. Daarnaast nam Gea deel aan het panel 'Gezocht: vertalers. Het vertaalbeleid in Nederland en Vlaanderen'. Aan het panel namen ook Luk Van Haute, Rokus Hofstede, Maarten Van Steenbergen, Anne Folkertsma en Menno Hartman deel, onder begeleiding van moderator Patrick De Rynck. Het was een geslaagde en zeer informatieve dag.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
Nieuwjaarsreceptie Vlaams Fonds voor de Letteren
Het ELV was te gast bij de zeer drukbezochte nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Fonds voor de Letteren in Antwerpen. De schijnwerper was ditmaal gericht op de vertalers, met odes door Saskia de Coster, Lieve Joris en Els Snick. Ook werd er teruggeblikt op het succesvolle Vlaams-Nederlandse gastlandschap in Frankfurt, met speciale dank aan artistiek intendant Bart Moeyaert.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Lees verder
 
Agenda
07 maart 2017
Vertaalslag 2017
Amsterdam
11 - 13 mei 2017
ILFU
Utrecht Utrecht
13 mei 2017
Grote Vertaaldag
Utrecht
21-25 augustus 2017
ELV Zomercursus Literair Vertalen 2017
Utrecht
 
Uitgelicht
Deze zomer verscheen de vernieuwde Leerlijn Literair Vertalen, als resultaat van het Europese project PETRA-E. Voor het tijdschrift VakTaal van de IVN schreef Gea Schelhaas, coördinator van het ELV, er een artikel over.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 8852
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2017, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier
Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren