Prijzenregen in Vertalië Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
ELV nieuwsbrief
april 2018
ESLT Summer School in Rome
Van 11-14 september 2018 organiseert het ELV samen met drie Europese partners de tweede editie van de ESLT Summer School in Rome. Doelgroep zijn literair vertalers die andere vertalers opleiden. Voor vertalers in of uit het Nederlands die worden toegelaten, stelt het ELV een beurs beschikbaar van €250. Die zal worden verrekend met het inschrijfgeld, dat daardoor niet €350 wordt, maar €100. Voor meer informatie zie de aankondiging (in het Engels). Aanmelden vóór 1 mei a.s.
Lees verder
 
Zomercursus Literair Vertalen 2018
Dit jaar organiseert het ELV, in samenwerking met de Letterenfondsen, een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands met als doeltalen Engels (poëzie) en Hongaars van 27 tot en met 31 augustus 2018 te Antwerpen. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zich aan te melden vóór 16 april.
Lees verder
 
CELA openingslezing
Op donderdag 5 april start de CELA-vertalersbijeenkomst met een openbare lezing van Manon Smits, waarbij de nadruk ligt op zichtbaarheid en promotie. Smits spreekt over haar beroepspraktijk en geeft de gouden tips die zij twintig jaar geleden had willen krijgen. De vertalersbijeenkomst is een samenwerking van het Expertisecentrum Literair Vertalen met De Nieuwe Oost | Wintertuin en de Vereniging van Nieuwe Vertalers. Aanmelden voor de lezing kan nog tot en met 4 april via literair.vertalen@uu.nl
Lees verder
 
Coördinator Vertalershuis
Per 1 juli 2018 is het Vertalershuis Amsterdam op zoek naar een coördinator. Het betreft een functie voor 22,8 uur per week.
Lees verder
 
Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor Jeanne Holierhoek
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs gaat dit jaar naar Jeanne Holierhoek, voor haar omvangrijke en gevarieerde vertaaloeuvre van zowel literaire als filosofische werken uit het Frans in het Nederlands en haar rol als ambassadeur van de Franse literatuur en het vertalen. Deze toekenning wordt op woensdag 4 april feestelijk gevierd in SPUI25 met een ‘avond met Jeanne Holierhoek’.
Lees verder
 
Nominaties Filter Vertaalprijs 2018
Vijf indrukwekkende vertaalprestaties zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2018. Vijf vertalingen die stuk voor stuk blaken van creativiteit, toewijding en lef, aldus de redactie van Filter. De winnaar wordt bekendgemaakt op Wereldboekendag, maandag 23 april, tijdens een feestelijk programma in samenwerking met Het Literatuurhuis
Lees verder
 
Genomineerden Dr. Elly Jaffé prijs en Stipendium bekend
De Dr. Elly Jaffé Prijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste literaire vertaling uit het Frans in het Nederlands. Genomineerd voor de Jaffé prijs zijn dit jaar Anneke Alderlieste, Kiki Coumans, Martin de Haan en Liesbeth van Nes. Genomineerd voor het Stipendium zijn Carlijn Brouwer, Gertrud Maes en Eva Wissenburg
Lees verder
 
Vertaalengel en Vertaalduivel
Ingrid Glorie is de winnaar van de Vertaalengel 2018, de prijs voor niet-vertalers die zich inzetten voor het vak van literair vertaler. De Vertaalduivel gaat naar Uitgeverij Van Dale, bekend van het Groot Woordenboek der Nederlandse taal en belangrijke vertaalwoordenboeken. Ingrid Glorie is onder meer de drijvende kracht achter de Week van de Afrikaanse roman, waarvoor het ELV in samenwerking met haar een aantal vertaalworkshops heeft georganiseerd.
Lees verder
 
Agenda
4 april
Een avond met Jeanne Holierhoek
Amsterdam, Nederland
5 april
CELA openingslezing 'Uit de schaduw van de schrijver'
Utrecht, Nederland
16 april – 23 mei
Vertalersgeluktournee 2018
Nederland
23 april
Uitreiking Filter Vertaalprijs
Utrecht, Nederland
27 – 31 augustus
Zomercursus Literair Vertalen 2018 Engels (poëzie) en Hongaars
Antwerpen, België
11 – 14 september
ESLT Summer School 2018
Rome, Italië
 
Vertalersgeluktournee
De Vertalersgeluktournee start op maandag 16 april in Groningen, en doet achtereenvolgens boekhandels in Amsterdam, Breda, Heemstede, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Utrecht aan. Reserveren kan via de organiserende boekhandel.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 8852
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2018, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier
Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren