Deadline aanvragen ontwikkelingsbeurs 1 september Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
ELV Nieuwsbrief
juni 2018
Nieuwe interactieve Leerlijn Literair Vertalen
In het voorjaar van 2018 is door het ELV, in samenwerking met de webbouwers van Two Kings, een interactieve versie van de Leerlijn Literair Vertalen ontwikkeld. Hiermee kunnen vertalers zelf vaststellen welke kennis en vaardigheden ze bezitten, dit per vakje aanklikken en op basis daarvan een persoonlijk document opslaan of printen.
Lees verder
 
Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs
Op donderdag 28 juni wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2018 bekendgemaakt in SPUI25. Elf Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2017 in het Nederlands zijn verschenen.
Lees verder
 
Ontwikkelingsbeurs
Sinds 2014 biedt het ELV samen met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren ontwikkelingsbeurzen aan getalenteerde beginnende vertalers die net de stap nog moeten maken naar het verwerven van opdrachten (met een modelcontract). Vertalers met een ontwikkelingsbeurs werken onder begeleiding van een mentor aan de vertaling van een zelf gekozen tekst, met een publicatie als beoogd resultaat. De eerstvolgende aanvraagdatum is 1 september 2018.
Lees verder
 
Vooraankondiging Literaire Vertaaldagen 2018
De twintigste Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 14 (symposiumdag) en zaterdag 15 december (workshopdag) 2018 in Amsterdam. Thema is dit jaar ‘Nieuwe stemmen, oude stemmen – samenwerking baart kunst’.
Lees verder
 
Brockway Prijs naar Daniel Cunin
De Brockway Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, is dit jaar toegekend aan Daniel Cunin.
Lees verder
 
Dr. Elly Jaffé Prijs voor Martin de Haan
De Dr. Elly Jaffé Prijs 2018 voor de beste literaire vertaling uit het Frans in het Nederlands is toegekend aan Martin de Haan. Tijdens de bijeenkomst werd tevens een stipendium uitgereikt aan een veelbelovende vertaler. Dit jaar was dat aan Eva Wissenburg.
Lees verder
 
Tijdschrift PLUK
Vertalers met niet meer dan één gepubliceerde literaire boekvertaling worden uitgenodigd vertalingen in te zenden voor de vijfde editie van PLUK – de oogst van nieuwe vertalers. Deadline hiervoor is 15 juli a.s. PLUK is een podium waarop afgestudeerde vertalers debuteren met hun vertaling van zelfgekozen, vaak nog onbekende of ten onrechte in vergetelheid geraakte auteurs. In juni verscheen het vierde nummer van PLUK.
Lees verder
 
Doorontwikkeling ELV-website
In juni zijn de laatste verbeteringen aan de vernieuwde ELV-website doorgevoerd. Naast een verdere uitbreiding van de functionaliteiten in de Kennisbank, is het Vertalersbestand uitgebouwd met extra zoekfuncties en is een interactieve versie van de Leerlijn Literair Vertalen ontwikkeld.
Lees verder
 
Agenda
28 juni 2018
Europese Literatuurprijs 2018: de shortlist
Amsterdam
27-31 augustus 2018
20e Colloquium Neerlandicum - IVN
Leuven
27-31 augustus 2018
Zomercursus Literair Vertalen 2018
Antwerpen
11-14 september 2018
ESLT Summer School 2018 - Training the Teacher of Literary Translation
Rome
14-15 december 2018
Literaire Vertaaldagen 2018
Amsterdam
 

Online Voorjaarscursus in ELVi
Gedurende acht weken werkten vijf cursisten samen met moderator Diego Puls en co-moderator Lisa Thunnissen in ELVi. De deelnemers werkten aan vertalingen van Kwakman, De Vlieger, Van der Veen en Bordewijk, bestudeerden theorie en weblectures met op maat gemaakte opdrachten. ELVi is de nieuwe online leeromgeving van het ELV en staat voor ELV interactief. 
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
Website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2018, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier. Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.
Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren