Vraag uiterlijk 1 september een ontwikkelingsbeurs aan...
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
ELV Nieuwsbrief
augustus 2019

Vraag uiterlijk 1 september een ontwikkelingsbeurs aan
Getalenteerde beginnende vertalers die net de stap nog moeten maken naar het verwerven van opdrachten (met een modelcontract) kunnen bij het ELV een ontwikkelingsbeurs aanvragen. Met een ontwikkelingsbeurs werk je onder begeleiding van een ervaren vertaler aan de vertaling van een zelfgekozen tekst, met als beoogd resultaat een publicatie in een literair tijdschrift of publicatie van het gekozen boek. In de periode 2018-2019 zijn 20 ontwikkelingsbeurzen toegekend voor 13 verschillende talen. Aanvragen voor de eerstvolgende ronde kunnen worden ingediend tot en met 1 september 2019.
Lees verder
 
Vooraankondiging Literaire Vertaaldagen 2019: vertalen en muziek
De eenentwintigste Literaire Vertaaldagen worden dit jaar gehouden op vrijdag 13 december (symposiumdag) en zaterdag 14 december (workshopdag) in Amsterdam. Het thema is dit jaar ‘Vertalen en muziek – het dienen van twee muzen’. Aandacht zal worden besteed aan het vertalen en ten gehore brengen van liedteksten in diverse genres, het recht doen aan de muzikaliteit van poëzie en prozateksten in vertaling en de link tussen taal en muziek in het algemeen. Ook zal aandacht worden besteed aan het vertolken van muziek in gebarentaal. Medio september zullen het precieze programma en de inschrijfformulieren online komen.

Foto: Chris van Houts
Lees verder
 
Zomercursus in zicht
Ook dit jaar organiseert het ELV in samenwerking met de Letterenfondsen de Zomercursus Literair Vertalen. Vijf vertalers uit het Nederlands in het Duits zullen een masterclass toneelvertalen volgen en acht vertalers zullen zich verdiepen in allerlei vertaalthema's die aan bod komen bij het vertalen uit het Nederlands in het Italiaans. Zij komen samen in Utrecht van 26 tot en met 30 augustus 2019. De Zomercursus is besloten, maar de openingslezing over creativiteit van David Colmer is na aanmelding wel openbaar toegankelijk. 
Lees verder
 
verTALEN voor de toekomst: reacties en discussie
Het in mei gepresenteerde nieuwe Vertaalpleidooi, verTALEN voor de toekomst, kan tot nu toe van verschillende kanten op veel aandacht rekenen. In het pleidooi kaart het ELV vier ontwikkelingen aan die een ernstige belemmering vormen voor de vertaalcultuur in Nederland en Vlaanderen, waaronder de kwestbare financiële positie van literair vertalers. Sindsdien is de toekomst van de vertaalsector onderwerp van gesprek.
Lees verder
 
Shortlist Europese Literatuurprijs 2019 bekend
Tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam is de shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2019 bekendgemaakt. De jury selecteerde uit de longlist vijf romans die vertaald zijn door Wil Hansen, Geri de Boer, Edgar de Bruin, Karina van Santen & Martine Vosmaer en Liesbeth van Nes. Op zondag 3 november zal de prijs worden uitgereikt tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.

In de aanloop naar de bekendmaking van de shortlist vond de Vertalersgeluktournee plaats. De lezingen die de genomineerde vertalers hielden in boekhandels door heel Nederland, zijn hier terug te lezen.
Lees verder
 
Verblijf in het Roland Holsthuis in Bergen
Schrijvers, dichters en literair vertalers kunnen het A. Roland Holsthuis in Bergen (Noord-Holland) gedurende een kalendermaand huren als werkplek. Het Bert Schierbeekfonds biedt de mogelijkheid om een maand te wonen en werken op deze literair-historisch unieke locatie, het voormalige woonhuis van de dichter, tegen een gereduceerd tarief. Inschrijving voor 2020 is mogelijk tot uiterlijk 21 oktober 2019.
Lees verder
 
Vertaalkwartaal
Op 20 juni vertelden Karina van Santen en Martine Vosmaer tijdens de tweede editie van Vertaalkwartaal met veel enthousiasme over hun vertaling van Winter van Ali Smith, die tevens prijkt op de shortlist van de Europese Literatuurprijs. Vertaalkwartaal is een nieuwe reeks literaire avonden over de kunst van het vertalen. De reeks is een samenwerking tussen Pantheon Boekholt, het Letterenfonds en Schwob en wordt samengesteld door Mariekes Boekenlab.

Foto via Pantheon Boekhandel
Lees verder
 
Agenda
26-30 augustus 2019
Zomercursus Literair Vertalen
Utrecht
26 augustus 2019
Lezing over creativiteit door David Colmer
Utrecht
1 september 2019
Sluitingsdatum aanvragen ontwikkelingsbeurs
9-14 september 2019
ViceVersa-vertaalworkshop Nederlands-Duits-Nederlands
Straelen
10-13 september 2019
ESLT Summer School 2019: Training the Teacher of Literary Translation
Rome
29 oktober-3 november 2019
Crossing Border festival
Den Haag
3 november 2019
Uitreiking Europese Literatuurprijs 2019
Den Haag
29 november 2019
Studiedag ‘Het Nederlands in de vertaalwereld: situatie en perspectieven’
Antwerpen
13-14 december 2019
Literaire Vertaaldagen 2019
Amsterdam
 
Lage Landen Atelier
Het ELV biedt docenten, vakgroepen of studieverenigingen van letterenopleidingen aan universiteiten in het Nederlands taalgebied de mogelijkheid om een ervaren vertaler uit te nodigen voor een gastcollege. Een gastcollege van een bevlogen vertaler kan talenstudenten inspireren om zich te verdiepen in het vertalersvak. Het honorarium en de reiskosten van de gastspreker worden door het ELV vergoed.

Ken je studenten of docenten voor wie deze regeling interessant is? Attendeer ze er vooral op! 
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2019, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier

Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.