Nieuwe dossiers in de ELV-Kennisbank Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief
november 2020
Nieuwe dossiers in de ELV-Kennisbank
Sinds kort vind je in onze Kennisbank een vijftal dossiers: verzamelingen beschouwingen over het vertalen van verhalend proza, non-fictie, poëzie, toneel en kinder- en jeugdliteratuur. Ze vormen een startpunt om jezelf verder te verdiepen in die aspecten die jouw interesse hebben.
Lees verder
 
Nieuws uit het Europese netwerk van het ELV
Het ELV werkt met andere Europese instellingen samen om vertaalonderwijs en training voor vertaaldocenten te ontwikkelen en ondersteunen. In 2021 staan interessante activiteiten op het programma, zoals een nieuwe editie van de ESLT Summer School in september, en de eerste internationale conferentie van het PETRA-E Netwerk.
Lees verder
 
Amy van Markenprijs naar Clementine Luijten
De achtste Amy van Marken Vertaalprijs is toegekend aan Clementine Luijten voor haar vertaling van Kjell Westö’s roman Den svavelgula himlen (2017) uit het Zweeds. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan literaire vertalingen uit de Scandinavische talen, en bestaat uit een oorkonde en een bedrag van €5000.
Lees verder
 
Finse Staatsprijs voor Annemarie Raas
Op 6 oktober heeft de Finse minister van wetenschap en cultuur de Staatsprijs voor Buitenlandse Vertalers toegekend aan vertaler Fins-Nederlands Annemarie Raas. De prijs is goed voor €15.000 en werd dit jaar voor de 45e keer uitgereikt. Raas is de eerste vertaler in het Nederlands die de prijs ontvangt.
Lees verder
 
Engelse vertaling beleidsplan beschikbaar
Het beleidsplan 2020-2024 van het ELV is nu ook beschikbaar in het Engels, om zo ook niet-Nederlandstalige contacten en andere geïnteresseerden informatie te kunnen bieden over onze werking. Het plan is te downloaden op onze website. 
Lees verder
 
Martinus Nijhoff Vertaalprijzen 2020
De uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijzen 2020 aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova kon helaas niet doorgaan. Om dit bijzondere moment toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan, zorgde het Cultuurfonds voor een eerbetoon van Anna Enquist aan beide laureaten en een interview met hen door Ellen Deckwitz. Ook zijn de juryrapporten online te lezen. 
Lees verder
 
IVN lanceert podcastserie
Ter viering van het 50-jarig jubileum heeft de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) de driedelige podcastserie '50 jaar Neerlandistiek wereldwijd' gelanceerd. In de eerste aflevering maken vertalers David Colmer, Andrea Kluitmann en Claudia Di Palermo hun opwachting.
Lees verder
 
Agenda
doorlopend
Aanvragen mentoraat (individuele begeleiding bij een vertaalopdracht)
nvt
5 oktober-30 november 2020
Online Najaarscursussen 2020
Online
15 november 2020
Projectbeurzen voor literair vertalers (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 november 2020
Steunregeling Van maker tot lezer, de uitbreiding (Nederlands Letterenfonds)
nvt
15 november 2020
Stimuleringssubsidies voor beginnende literair vertalers (Nederlands Letterenfonds)
nvt
15 december 2020
Projectsubsidies voor literaire vertalingen (Nederlands Letterenfonds)
nvt
1 maart 2021
Sluitingsdatum aanvragen ontwikkelingsbeurs
nvt
29 mei 2021
Nederland Vertaalt: Vertaaldag (nieuwe datum)
Amsterdam
 
Najaarscursussen
Zeventien deelnemers zijn begin oktober gestart met drie online cursussen van het ELV: literair vertalen Nederlands-Pools, non-fictie vertalen Nederlands-Engels en Professionalisering van de beginnend vertaler. De deelnemers werken binnen hun groepstraject aan (vertaal)opdrachten en hun portfolio en ontmoeten elkaar tijdens online bijeenkomsten. De Online Najaarscursussen lopen nog tot 30 november. 
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2020, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier

Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.