Studiemiddag literair vertalen en technologie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Studiemiddag literair vertalen & technologie, blogs over Lot... Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief
september 2022
Inschrijving geopend ELV-studiemiddag
Op vrijdag 21 oktober organiseert het ELV in Antwerpen een studiemiddag rond literair vertalen en technologie. De middag biedt een stand van zaken rond dit actuele onderwerp en brengt experts uit het academische en literaire veld bij elkaar. De studiemiddag is zowel bedoeld voor de gevorderde als de beginnende vertaler, voor belangstellende onderzoekers en studenten.
Lees verder
 
Vertalers bloggen over Lot
Dit najaar verschijnt de verhalenbundel Lot van Bryan Washington, in vertaling van 13 nieuwe vertalers. Zij volgden dit jaar een vertaaltraject van het Vertalershuis Amsterdam / Nederlands Letterenfonds, het Expertisecentrum Literair Vertalen en Nijgh & Van Ditmar, waarbij ze onder begeleiding van mentoren aan de slag gingen met elk een verhaal uit de bundel. In aanloop naar de verschijning publiceren we hun blogs. Deel één en deel twee staan nu online.
Lees verder
 
Afgeronde mentoraten eerste helft 2022
Het mentoraatsprogramma van het ELV in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds biedt beginnende vertalers, die nog een professionele loopbaan als literair vertaler voor zich hebben, individuele begeleiding op maat. In 2022 zijn tot nu toe twaalf trajecten in negen verschillende taalrichtingen succesvol afgerond.
Lees verder
 
Module 'Kennismaking met literair vertalen' in Vaktaal
In de nieuwe editie van Vaktaal, het tijdschrift van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, is een bespreking van de ELV-module 'Kennismaking met literair vertalen' te lezen. Universitair hoofddocent Dolores Ross (Universiteit van Trieste) deelt haar ervaringen en die van haar studenten met de module. 'Het zit goed in elkaar en toont een lichte mix van theorie en praktijk.'
Lees verder
 
Ontwikkelingstrajecten - maart 2022
In 2014 is het ELV samen met het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen gestart met het toekennen van ontwikkelingstrajecten. Er zijn twee aanvraagrondes per jaar. In de ronde van maart 2022 werd het maximale aantal van zes aanvragen gehonoreerd. In totaal werden er 26 aanvragen ingediend. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 maart 2023.
Lees verder
 
Introductiecursus literair vertalen ITV Hogeschool
ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen biedt een nieuwe korte introductiecursus literair vertalen aan. De module bestaat uit een asynchroon taaloverstijgend webinar (introductie) en een taalspecifiek online werkcollege voor de talen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch, Spaans.
Lees verder
 
Nieuwe website ‘Dutch Literature in Translation’
Tijdens het 21ste Colloquium Neerlandicum dat tussen 22 en 26 augustus 2022 in Nijmegen plaatsvond, werden de resultaten van het project ‘Dutch Literature in Translation’ (DLIT) gepresenteerd. De website van het project presenteert de onderzoeksresultaten van de afzonderlijke partners die verschillende aspecten van de internationale circulatie van Nederlandse literatuur hebben onderzocht.
Lees verder
 
Adviezen genderbewust taalgebruik
Aan de website Taaladvies.net is onlangs een set adviesteksten over genderbewust taalgebruik toegevoegd. Deze helpen om weloverwogen taalkundige keuzes te maken als je wilt dat een specifiek persoon, een groep of iedereen zich kan herkennen in een formulering. Wie genderbewust wil schrijven en spreken, vindt in de adviesteksten verschillende strategieën, concrete voorbeelden en achtergrondinformatie.
Lees verder
 
Agenda
doorlopend
Aanvragen mentoraat (individuele begeleiding bij je vertaalopdracht)
nvt
15 september 2022
Subsidie voor een fragmentvertaling in het Nederlands (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 september 2022
Subsidie voor een fragmentvertaling uit het Nederlands (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 september 2022
Uitreiking Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2022
Amsterdam
19 sept-20 nov 2022
Online cursussen Professionalisering van de beginnend vertaler 2022
Online
25 september 2022
Warsan Shire en vertalers Radna Fabias en Sika Fakambi in Passa Porta
Brussel
21 oktober 2022
ELV-studiemiddag Literair vertalen en technologie
Antwerpen
5 november 2022
The Chronicles 2022
Den Haag
15 november 2022
Projectbeurzen voor literair vertalers in het Nederlands (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 november 2022
Stimuleringssubsidies voor beginnende literair vertalers (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 december 2022
Projectsubsidies voor literaire vertalingen (Nederlands Letterenfonds)
nvt
 

Translators working with others

Van 6 t/m 9 september vond de jaarlijkse ESLT Summer School plaats. Het ELV organiseert deze zomerschool voor vertaaldocenten samen met het British Centre for Literary Translation (BCLT), Fondazione Unicampus San Pellegrino (FUSP) en het PETRA-E Network. Zestien deelnemers, van wie er vier in of uit het Nederlands vertalen, gingen aan de slag met het thema 'Translators working with others'.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2022, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier

Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.