Bryan Washington op Crossing Border, professionaliseringscursussen van start
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Professionaliseringscursussen, ESLT Summer School... Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief
oktober 2022
Professionaliseringscursussen 2022 in volle gang
Maandag 19 september zijn de online cursussen Professionalisering van de beginnend vertaler van start gegaan. Gedurende negen weken werken de deelnemers aan een eigen portfolio en volgen ze online bijeenkomsten in een speciaal hiervoor ontworpen traject.
Lees verder
 
Bryan Washington en vertalers op Crossing Border
Op zaterdag 5 november gaat Bryan Washington op festival Crossing Border in gesprek met Raoul de Jong over zijn verhalenbundel Lot. Ook de 13 vertalers, die aan de bundel werkten in het kader van een ontwikkelingstraject van het ELV, het Nederlands Letterenfonds en Nijgh & Van Ditmar, zijn aanwezig en spreken met de auteur over het vertaalproces.

Wil je erbij zijn? We mogen 25 gratis tickets weggeven. Meld je aan via deze link (op = op).
Lees verder
 
Amy van Marken-prijs naar Geri de Boer
Op vrijdag 28 oktober kent Stichting Leonora Christina voor de negende maal de Amy van Marken-vertaalprijs toe. De prijs gaat naar Geri de Boer voor haar vertaling uit het Zweeds van de roman W. (2019) van de Zweedse auteur Steve Sem-Sandberg. De Boers vertaling is in 2022 onder de titel W. verschenen bij Uitgeverij Ambo Anthos.
Lees verder
 
Verslag ESLT Summer School 2022
Van 6 tot en met 9 september organiseerde het ELV samen met het British Centre for Literary Translation, de San Pellegrino Foundation en het PETRA-E Netwerk de zesde editie van de ESLT Summer School. Deelnemer Hilda Schraa doet verslag.
Lees verder
 
Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken
Vanaf 2023 zal er jaarlijks een Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken worden uitgereikt op initiatief van de stichting CPNB in samenwerking met het tijdschrift Filter. Een onafhankelijke jury zal kijken naar de mooiste, bijzonderste en meest creatief vertaalde boeken in het Nederlands en daaruit een shortlist en een winnaar kiezen.
Lees verder
 
Etxepare Vertaalprijs voor Mariolein Sabarte Belacortu
Mariolein Sabarte Belacortu heeft, samen met Uitgeverij Zirimiri Press, de Etxepare Laboral Kutxa Vertaalprijs van 2022 gewonnen. De prijs is toegekend voor de vertaling en promotie van Moeders zullen nooit van Katixa Agirre.
Lees verder
 
Vertaalengel 2022 naar tijdschrift Filter
De Vertalers van de Auteursbond kennen de Vertaalengel 2022 toe aan Filter, tijdschrift over vertalen. Het vaktijdschrift gaat dit jaar zijn negenentwintigste jaargang in en heeft zich in de tijd dat het bestaat onmisbaar gemaakt. De Vertaalduivel gaat dit jaar naar Netflix Nederland.
Lees verder
 
Europese Literatuurprijs naar Agustín Fernández Mallo en Adri Boon
De Europese Literatuurprijs 2022 gaat naar de Nocilla-trilogie van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo in de Nederlandse vertaling van Adri Boon, uitgegeven door Koppernik. Auteur en vertaler ontvangen de prijs op zaterdag 5 november op het Crossing Border Festival in Den Haag.
Lees verder
 
Korte introcursus literair vertalen KTV Kennisnet
KTV Kennisnet organiseert dit najaar een korte online introcursus literair vertalen voor wie wil kennismaken met het vak. De cursus start 30 november. Daarnaast zijn er taalspecifieke vervolgcursussen mogelijk voor literair vertalen uit het Russisch, Deens/Noors/Zweeds, Duits, Spaans en Portugees.
Lees verder
 
Agenda
doorlopend
Aanvragen mentoraat (individuele begeleiding bij je vertaalopdracht)
nvt
19 sept-20 nov 2022
Online cursussen Professionalisering van de beginnend vertaler 2022
nvt
11 oktober 2022
De wonderen van meertaligheid #3: vertalen of niet?
Brussel
12 oktober 2022
Master's Open Day Literair vertalen Universiteit Utrecht
Online
21 oktober 2022
ELV-studiemiddag Literair vertalen en technologie
Antwerpen
28 oktober 2022
Uitreiking Amy van Marken-vertaalprijs aan Geri de Boer
Groningen
5 november 2022
Nederland Vertaalt - De Vertaaldag 2022
Amsterdam
5 november 2022
Bryan Washington en vertalers op Crossing Border
Den Haag
5 november 2022
Uitreiking Europese Literatuurprijs 2022
Den Haag
5 november 2022
The Chronicles 2022
Den Haag
15 november 2022
Stimuleringssubsidies voor beginnende literair vertalers (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 november 2022
Projectbeurzen voor literair vertalers in het Nederlands (Literatuur Vlaanderen)
nvt
15 december 2022
Projectsubsidies voor literaire vertalingen (Nederlands Letterenfonds)
nvt
 

De droom van de rode kamer

De Filter Vertaalprijs 2022 is uitgereikt aan Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen voor hun vertaling De droom van de rode kamer van Cao Xueqin. Dit gebeurde op een feestelijke avond op woensdag 28 september in TivoliVredenburg te Utrecht tijdens het ILFU-festival.
Lees verder
 

Taalboekenprijs

De Taalboekenprijs 2022 is toegekend aan Vertalen in de Nederlanden van de vertaalkundigen Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers. De prijs werd op 1 oktober in de uitzending van De Taalstaat uitgereikt door juryvoorzitter Ton den Boon.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds. Het ELV geeft een impuls aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands door middel van opleiding en het delen van expertise.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
Website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2022, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier

Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.