Mentoraten, Instagram, deadline ontwikkelingstrajecten en het Europese rapport 'Vertalers op de omslag'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Mentoraten, Instagram, deadlines en het Europese rapport 'Vertalers op de omslag' Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief
juni 2023
Deadline ontwikkelingstrajecten nadert
Jaarlijks biedt het ELV ontwikkelingstrajecten aan voor beginnende vertalers die onder begeleiding van een ervaren collega zich verder willen ontwikkelen. Beoogd doel: een publicatie én meer aansluiting tot de uitgeversmarkt. Aanvragen voor de eerstvolgende ronde kunnen worden ingediend tot en met 1 september 2023.
Lees verder
 
Het ELV-bureau is weer compleet
Inmiddels zijn we op het bureau alweer een maand in volledige bezetting aan de slag. Van links naar rechts: Gea Schelhaas, Tom Ruben (Communicatie & Online, sinds 1 mei), Bodil Ponte (Educatie, sinds 1 mei) en Sander Grasman. Wij zijn allen te bereiken via het algemene mailadres van het ELV: literair.vertalen@uu.nl
 
Afgeronde mentoraten
Tot nu toe werden er dit kalenderjaar vier mentoraten succesvol afgerond. Het gaat om twee vertalingen in het Nederlands uit het Engels, eentje uit het Lets en een vertaling uit het Nederlands in het Roemeens.
Lees verder
 
Toegekende ontwikkelingstrajecten
In de ronde van maart 2023 werden zes aanvragen gehonoreerd. In totaal werden er twaalf aanvragen ingediend. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 september 2023.
Lees verder
 
Europees rapport nu ook beschikbaar in het Nederlands 

Het Europese rapport 'Vertalers op de omslag' bespreekt opleidingsmogelijkheden voor vertalers, de status van vertalers, ontwikkelingen zoals machinevertaling en vertalingen via een 'tussentaal', diversiteit en inclusie in de sector en manieren waarop overheidsfinanciering de sector en de verspreiding van literatuur kan ondersteunen.

Het ELV wordt uitgelicht als een goed voorbeeld van ondersteuning voor beginnende vertalers. In het bijzonder worden de verschillende opleidingsmogelijkheden, het Vertalersbestand en de Kennisbank genoemd.

Lees verder
 
Agenda
19 juni - 23 juni
Vertaalworkshop Ierse literatuur. Lees hier meer.
Online

15 juli
Sluitingstermijn aanvraag projectbeurzen voor literair vertalers in het Nederlands. Lees hier meer.

15 juli
Sluitingstermijn aanvraag stimuleringssubsidies voor beginnend literair vertalers in het Nederlands. Lees hier meer.

1 september

Sluitingstermijn aanvraag ontwikkelingstrajecten ELV.
Lees hier meer.


5 september - 8 september
ESLT Summer School.
Lees hier meer.
Online

 
Instagram
Sinds kort zijn wij ook te vinden op Instagram. Op ons nieuwe Instagram-account delen we nieuws, boeken(tips), vertaalvoorbeelden, artikelen uit de kennisbank, vertalersprofielen en beelden van 'achter-de-schermen'. Verder staat de zichtbaarheid van de literair vertaler centraal. Volg jij ons al?
Volg ons
 
€200.000 extra beschikbaar voor vertalingen
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft tijdens de uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs aan Ton Naaijkens op donderdag 11 mei bekendgemaakt dat het €200.000 extra beschikbaar stelt voor vertalingen.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds. Het ELV geeft een impuls aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands door middel van opleiding en het delen van expertise.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
Website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2023, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier

Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.