Vooraankondiging Literaire Vertalen, ESLT, CELA en meer... Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
ELV Nieuwsbrief
juni 2017
Vooraankondiging Literaire Vertaaldagen 2017
De negentiende Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 8 december (symposiumdag) en zaterdag 9 december (workshopdag) 2017 in Amsterdam. Thema is dit jaar ‘Tijdelijk een ander zijn’. Als literair vertaler moet je maanden- en soms jarenlang in de huid van je auteur en/of je personages kruipen, wat verschillende emoties kan oproepen, zoals ontroering, afkeer, spanning en opwinding. In hoeverre zijn deze emoties van invloed op het vertaalproces en op de uiteindelijke vertaling? 
 
Lees verder
 
ESLT
Begin juni is de European School of Literary Translation (ESLT) gelanceerd, een veelbelovend internationaal initiatief op het gebied van de opleiding van literair vertaaldocenten. ESLT heeft tot doel om de professionalisering van literair vertalers te ondersteunen door een pan-Europese infrastructuur voor het opleiden van literair vertaaldocenten in het leven te roepen. ESLT wil hiermee bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van literaire vertalingen en daarmee ook aan de promotie van de Europese culturele en literaire diversiteit en het Europese ideaal van een gedeelde cultuur.

Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 23 juni a.s. aanmelden voor de eerste Summer School. Lees verder voor meer informatie en voorwaarden.
Lees verder
 
Tweede nummer PLUK, de oogst van nieuwe vertalers
Op zaterdag 24 juni wordt het tweede nummer van PLUK, de oogst van nieuwe vertalers gepresenteerd tijdens de Liedjesvertaaldag van de VertalersVakschool. Aanmelden kan via redactie@tijdschrift-pluk.nl.
Lees verder
 
Uitreiking Filter-Vertaalprijs
Op donderdag 11 mei werd de Filter-Vertaalprijs uitgereikt aan Robbert-Jan Henkes voor Bij mij op de maan (Van Oorschot, 2016) op het ILFU in TivoliVredenburg. "Bij mij op de maan is een festijn van rijm en ritme en een dollemansrit van speelse taal en krankzinnige logica: Annie M.G. Schmidt 2.0" aldus de jury.
Lees verder
 
CELA: Connecting Emerging Literary Artists 
In september 2017 gaat CELA van start, een innovatief, tweejarig Europees talentonwikkelingsprogramma voor schrijvers, vertalers en literaire artiesten. CELA staat voor Connecting Emerging Literary Artists. Het is een samenwerking van zeven partners uit zes landen.
Lees verder
 
Lezingen Vertalersgeluktournee
In april en mei trok de Vertalersgeluktournee weer door Nederland en deelden ruim twintig vertalers hun vertalersgeluk. Alle lezingen zijn nu terug te lezen op de website van het Nederlands Letterenfonds.
Lees verder
 
Vertalersbestand
Het ELV nodigt vertalers die een directe relatie tot het ELV hebben, bijvoorbeeld als cursist, gementoreerde, moderator, mentor, etc. en/of die een literaire vertaalopleiding afgerond aan de Master Literair Vertalen in Leuven / Utrecht of aan de VertalersVakschool in Amsterdam uit een profiel aan te maken in het Vertalersbestand.

Neem voor meer informatie contact op met het ELV.
Lees verder
 
Agenda
21-25 augustus 2017
Zomercursus Literair Vertalen Engels, Frans en Turks
Utrecht, Nederland
12-15 september 2017
ESLT Summer School 
Rome, Italië
19-20 oktober 2017
Translation Studies and Children’s Literature
Brussel/Antwerpen, België
8-9 december 2017
Literaire Vertaaldagen 
Amsterdam, Nederland
 
CEATL
Van 10 t/m 13 mei ontvingen de Auteursbond en het ELV, in samenwerking met ILFU en de MLV, de CEATL in Nederland voor hun algemene vergadering. Ruim veertig vertalers uit heel Europa kwamen deze dagen bijeen in Utrecht.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 8852
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2017, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier