Lage Landenlijst groot succes, ergerlijke taalkwesties, twitteroverzicht en meer Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
Nieuwsbrief 05 24 oktober 2016
Lage Landenlijst groot succes
Met meer dan 50.000 stemmen en honderden enthousiaste reacties is de eerste Lage Landenlijst een groot succes geworden. Op zaterdag 15 oktober, op de laatste dag van de Week van het Nederlands,  werden in een gezamenlijke uitzending van VRT Radio 1 en NPO Radio 5 vanuit grensgemeente Baarle-Nassau de honderd beste Nederlandstalige muzieknummers uitgezonden. Jan Hautekiet en Hans Schiffers presenteerden de lijst met verve, een initiatief van de beide radiozenders en de Taalunie. De complete lijst is te zien en te beluisteren via de websites van Radio 1 en NPO Radio 5.
Naar nieuwsbericht
 
Je lekker ergeren aan taal
De prototypische taalergeraar is een extraverte, consciëntieuze perfectioniste van vijftig jaar of ouder, die werkt in de media. Dat is de conclusie van de Belgische krant de Standaard, die in de Week van het Nederlands lezers een taaltest aanbood. De gemiddelde Vlaming ergert zich overigens mild aan andermans taalfouten; hij is een ‘taalchampetter’. Ook de Nederlandse uitgever Aldus Boek Compagnie vroeg mensen naar de ‘ergerlijkste’ taalkwesties. Bekijk de uitkomsten.
Lees verder
 
Lize Spit wint Bronzen Uil
Op 8 oktober kreeg Lize Spit voor haar roman Het Smelt De Bronzen Uil uitgereikt, de prijs die het Willemsfonds uitreikt aan het beste Nederlandstalige literaire debuut. De uitreiking vond plaats tijdens het literaire festival Het Betere Boek in Gent.
Lees verder
 
Open Huis INT drukbezocht
Waar komen nieuwe woorden vandaan. Wat zijn de Brieven als Buit. Wat doet het INT eigenlijk. Onder andere die vragen werden beantwoord tijdens een drukbezocht Open Huis van het vernieuwde Instituut voor de Nederlandse Taal op 12 oktober. Bekijk de foto’s.
Foto's
 
Spellingwedstrijd populair
Meer dan 5000 mensen hebben deelgenomen aan de Spellingwedstrijd van de Taaltelefoon. Zij beantwoordden twintig meerkeuzevragen en konden een boekenbon winnen als ze 75% of meer goede antwoorden gaven.
 
Taaladvies op hogescholen
Ook hogescholen besteedden volop aandacht aan de Week van het Nederlands. Odisee en de KU Leuven (campus Brussel en Technologiecampus Gent) organiseerden bijvoorbeeld samen een aantal activiteiten. Zoals: een bibliobox waar studenten hun boeken konden achterlaten en in ruil een achtergelaten boek mochten meenemen. Posters (zie foto) om studenten en personeelsleden aan te moedigen met elkaar in discussie te gaan over het gebruik van het Nederlands. En personeelsleden bogen zich in een lunchbijeenkomst over e-mailetiquette.

De Taalkamer van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen opende op 13 oktober haar deuren voor alle HAN-studenten. Met speeddates met taalcoaches, een workshop e-mails schrijven volgen en schrijftips van oud-studenten. De Taalkamer voorzag bovendien de studenten dagelijks van een schrijftip.
Week in cijfers
Aantal aangemelde activiteiten:
175

Bekeken pagina’s website:
37.500

Bereik Facebook gedurende de week: 266.000

Aantal stemmers Lage Landenlijst:
50.000

Bekeken pagina’s stemsite Lage Landenlijst:
215.000
Op Twitter
Ook op Twitter is veel aandacht geweest voor de Week van het Nederlands 2016 en activiteiten die daarin plaats vonden. Om u een indruk te geven, maakten wij een selectie uit de tweets.
Bekijk tweets
 
De volgende ...
De Week van het Nederlands 2017 gaat  plaatsvinden van 7 tot en met 14 oktober 2017. Zet het alvast in uw agenda!
Colofon
Deze nieuwsbrief geeft een terugblik op de Week van het Nederlands 2016.
Contact
Paleisstraat 9
2514 JA Den Haag
Nederland
Telefoon
+31 70 3469548
E-mail
Mail ons
website
www.weekvanhetnederlands.org
 
taal unie
© Taalunie 2016, alle rechten voorbehouden
Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier.