Wordt deze e-mail niet goed weergegeven?
Ga dan naar de online versie
taal unie
ELV nieuwsbrief
april 2019
Uitreiking Filter Vertaalprijs 2019
Op Wereldboekendag, dinsdag 23 april, wordt de winnaar van de Filter Vertaalprijs bekendgemaakt. Volgens de jury was 2018 een rijk vertaaljaar: ze nomineerde zes in plaats van vijf vertalingen die alle zeer bijzonder genoemd mogen worden. 
Lees verder
 
De Grote Vertaaldag en presentatie tweede Vertaalpleidooi
Op zaterdag 25 mei vindt in het Academiegebouw in Utrecht de negende Vertaaldag plaats als onderdeel van Nederland Vertaalt. Met o.a. Arnon Grunberg, Philippe Noble, Anneke Brassinga en meer. Ook wordt het Vertaalpleidooi gepresenteerd door Hans Bennis, Algemeen Secretaris van de Taalunie en Bestuursvoorzitter van het ELV.  
Lees verder
 
Vertalersgeluktournee 2019
Wil je meer horen over de voor de Europese Literatuurprijs genomineerde romans én de vertaling ervan? De longlist-vertalers maken in april en mei een tournee langs de aan de Europese Literatuurprijs gelieerde boekhandels door heel Nederland.
Lees verder
 
Connecting Emerging Literary Artists op het Passa Porta Festival
Na een intensief parcours presenteerden elf opkomende schrijvers en vertalers van het Europese netwerk Connecting Emerging Literary Artists (CELA) hun werk tijdens het Passa Porta-festival te Brussel. De deelnemers werden geïnterviewd in de huiskamer van het festival door dramaturg Selm Wenselaers en droegen voor uit eigen werk (op de foto rechts Simone Atangana Bekono en haar vertaler Roemeens Cătălina Oșlobanu).
 
Open avonden Vertalersvakschool
Op 26 april opent de Vertalersvakschool haar deuren in Amsterdam en op 6 mei in Antwerpen voor geïnteresseerden. Als je meer wilt weten en wilt praten met docenten en alumni over wat je op de Vertalersvakschool te wachten staat, kun je naar een van deze open avonden komen.     
Lees verder
 
Enquête taalvaardigheid Nederlands van beginnende vertalers
Samen met de vertaalsector en het vertaalonderwijs wil de Taalunie nadenken over de taalvaardigheid Nederlands van beginnende vertalers, en over de aansluiting tussen opleiding en beroepspraktijk. Als een eerste stap wordt gevraagd naar input van vertalers, vertaalbureaus, uitgevers en andere betrokkenen, middels een enquête.  
Lees verder
 
Vertalersbestand
Literair vertalers in en uit het Nederlands die betrokken zijn geweest bij het ELV, die de Master Literair Vertalen aan de Universiteit van Leuven/Utrecht, en/of de VertalersVakschool in Amsterdam of Antwerpen succesvol hebben afgerond, worden uitgenodigd zich aan te melden voor het Vertalersbestand van het ELV. Dit bestand geeft extra zichtbaarheid aan vertalers en leidt steeds meer tot concrete opdrachten. 
Lees verder
 
Agenda
11 april 2019 - 28 mei 2019
Vertalersgeluktournee
Amsterdam, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Nijmegen
23 april 2019
Uitreiking Filter Vertaalprijs
Utrecht
25 mei 2019
De Grote Vertaaldag - Nederland Vertaalt
Utrecht
18 juni 2019
Bekendmaking shortlist Europese Literatuurlijst
Amsterdam
 9-12 juli & 20-23 augustus
Cursus Literair Vertalen Frans-Nederlands o.l.v. Martin de Haan
Autun
26 augustus 2019 - 30 augustus 2019
Zomercursus Literair Vertalen
Utrecht
10 - 13 september 2019
ESLT Summer School
Rome
 

Kennisbank
De Kennisbank op de website van het ELV wordt steeds verder uitgebreid met studiemateriaal. Momenteel wordt nu een selectie van artikelen uit het Handbook of Translation Studies (HTS) ontsloten door middel van samenvattingen, gemaakt door specialisten op het gebied van het betreffende onderwerp. Voor vertalers en andere geïnteresseerden bieden de samenvattingen een ideale introductie. Verder deed Joeba Bootsma verslag van de Vertaalslag 2019, waarbij het gewicht van woorden centraal stond. De komende tijd worden de categorieën Vertaaltheorie en Vertaalethiek verder aangevuld.
Lees verder
 
Over het ELV
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Expertisecentrum Literair Vertalen. Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands.
Lees verder
 
Colofon
Contact
Universiteit Utrecht
Trans 10
3512 JK Utrecht
Nederland
Telefoon
+31 (0) 30 253 6026
E-mail
literair.vertalen@uu.nl
website
www.literairvertalen.org
 
Volg ons
Twitter   Linkedin   Facebook
taal unie  
© Expertisecentrum Literair Vertalen 2019, alle rechten voorbehouden

Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier

Onze privacyverklaring is hier terug te lezen.